trešdiena, 2019. gada 6. marts

Pēteris Vollēbens "Vai dzirdi, kā koki runā?"

Dabas pasaule ir ārkārtīgi bagāta un daudzveidīga, un cilvēks atrodas nepātrauktā mijiedarbībā ar to. Mani jau sen interesē koku sugu iepazīšana, tomēr tik plašā koku sugu daudzumā ir grūti atrast orientierus. Protams, bērza mizu vai kļavas lapu mēs pazīstam visi, taču koku dzīvi izrādās var iepazīt ļoti aizraujošā veidā no dažādiem aspektiem. To mēs kopā ar meitām sapratām, pētot un lasot Pētera Vollēbena grāmatu, kas iekārtota kā skaidrojošs ceļvedis visiem zinātkārajiem bērniem un pieaugušajiem, kas gatavi doties izzinošā pastaigā uz mežu.
Iepriekš pat iedomāties nespēju, ka par kokiem un dzīvi mežā ir iespējams pastāstīt tik interesantā veidā. Autors katru koka funkciju, katru koka daļu prot sasaistīt ar cilvēka dzīvi vai cilvēka ķermeni. Piemēram, koksni viņš salīdzina ar cilvēka kauliem. "Bez kauliem tavs ķermenis būtu ļengans kā gumijas lelle, un tu nevarētu piecelties kājās" viņš pamato un ieintriģē. Cilvēkam ir asinsvadi, kokam - ūdensvadi, pa kuriem plūst ūdens un minerālvielas. Tie atrodas tuvāk koka mizai. Miza savukārt pasargā koku tāpat, kā cilvēka ķermeni āda. Koku savstarpējo saziņu autors sauc par internetu, autors izskaidro, kā koki sadzīvo ar saviem kaimiņiem, vai kokiem ir vecvecāki, vai koki guļ. Grāmatā var rast atbildes ne tikai uz jautājumiem par mežu, bet arī par koku un dzīvnieku dzīvi pilsētā, kādēļ mums koki ir svarīgi, kam noder koksne.
Bērniem patīk klausīties manis lasīto, jo autors lasītāju uzrunā kā līdzvērtīgu sarunu biedru, līdz ar to jaušama personiska attieksme. Katrā grāmatas atvērumā ir viens jautājums par izlasīto informāciju, kas ļauj pārbaudīt, vai tēmu esam sapratuši pareizi un arī savā veidā līdzdarboties. Vēl lieta, kas šo grāmatu padara par praktisku ceļvedi, ir lodziņos ierāmētajās norādes ar nosaukumu "Izmēģini!"
Mēs ar meitām jau plānojam, kā brauksim pie vectētiņa, prasīsim bērza malkas pagali, iesmērēsim vienu galu ar mazgājamo līdzekli un no otra gala pūtīsim, lai veidotos burbuļi. Te var smelties daudz ideju eksperimentiem un novērojumiem, ko veikt ar bērniem. Manuprāt, obligāti lasāma un izmantojama grāmata dabas zinību skolotājiem, bērnudārza audzinātājiem vai pārgājienu vadītājiem.
Grāmatu papildina ļoti skaistas un detalizētas fotogrāfijas un mazas ilustrācijas. Vērtīga grāmata, kas  rosina doties dabā. Meitas bieži vien, atceras par lasīto un saista to, ko sastop dabā. Par to vislielākais prieks!

1 komentārs:

  1. Sveiki visi!
    Es esmu privāts aizdevējs, es piedāvāju aizdevumu 2% apmērā, tas ir likumīgs uzņēmums ar godu un atšķirību, mēs esam gatavi jums palīdzēt jebkurā jūsu finansiālajā problēmā, mēs piedāvājam visa veida aizdevumu, tāpēc, ja jūs interesē šis aizdevuma piedāvājums lūdzu, sazinieties ar mums pa e-pastu: (christywalton355@gmail.com) Norādiet arī tālāk norādīto informāciju, lai mēs varētu nekavējoties turpināt aizdevumu.

    Vārds:
    Nepieciešamā summa:
    Ilgums:
    valsts:
    Aizdevuma mērķis:
    Mēneša ienākumi:
    Telefona numurs:
    Sazinieties ar mums, norādot iepriekš minēto informāciju pa e-pastu: christywalton355@gmail.com
    Ar cieņu jums visiem.

    AtbildētDzēst