ceturtdiena, 2013. gada 17. janvāris

Mazuļiem piemēroti grabulīši.

"Ja bērns spēlējas ar grabulīšiem, kuru skaņa rodas to iekšpusē, viņš nespēj saredzēt, kā šī skaņa rodas. Piecu līdz sešu mēnešu vecumā bērns krata un purina visas rotaļlietas (tāpat kā garbulīšus), ļauj tiem nokrist un pēta savu kustību ietekmi. Tomēr, ja bērns šādu grabulīti paņem mutē, pārliek no vienas rokas otrā, aptausta ar brīvo roku vai ar mantiņu klauvē - viņš nespēj atšķirt, kura kustība rada skaņu un kura ne.
Turpretim bumbu virtenei vai koka riņķīšu grabulīšiem skaņa rodas, bumbām saskaroties vai koka riņķīšiem pārvietojoties. Tā bērns var vienlaikus redzēt kustību un saklausīt tās laikā radīto skaņu. Tādēļ mēs priekšroku dodam šāda veida grabulīšiem un bērniem rotaļām nedoadm grabošas bumbiņas, stienīšus, klucīšus un līdzīgus priekšmetus."
Iedvesmojoties no E.Kālo un Ģ.Balogas grāmatas "Brīvas spēlēšanās sākums", pagatavoju grabulīti no koka riņķīšiem. Izskatās, ka Lainītei patīk!

1 komentārs:

  1. Oho, Tu pati izveidoji to grabulīti? Malacis! Prieks par Tevi un Taviem atklājumiem, un novērojumiem, kā arī par to, ka esi tik zinoša un izglītota māmiņa, kas arvien tiecas pēc jaunām zināšanām. :)

    AtbildētDzēst