piektdiena, 2013. gada 8. marts

Bērna vadīta ēšana.

Laikam jau cilvēks sastopas ar tām lietām, ar kurām ir lemts un ir vajadzīgs sastapties. Jau pirms kāda laika, meklējot mazulītei nepieciešamās lietas, sērfoju pa internetveikalu www.muki.lv un biju uzdūrusies rakstam par bērna vadītu ēšanu. Tobrīd vēl īpaši nedomāju, vai to varētu praktiski izmantot arī mēs ar Lainīti, bet, kad   4.mēnešu vizītē pie ģimenes ārsta, ārste ieteica jau sākt Lainei piedāvāt ķirbju biezeni, aizdomājos, kā labāk sākt piebarošanu. Iekšēji vēl nejutu vajadzību, ka Lainei vajag papildēdienu tik agri, jo svars nāca klāt pēc labākā scenārija (to atzina arī pati ārste) un Laine jutās labi. Atnākot mājās pēc ārsta vizītes, sāku meklēt biezeņu receptes, ar kurām labāk sākt piebarošanu, jo biju gatava klausīt ārstes padomam (ja jau ārsts saka, tad jādara), bet tad atkal uzdūros jau uz plašāku rakstu par BVĒ. Noklausījos arī Ģimenes studijas raidījumu un nolēmu, ka vērošu savu meitiņu un tad gan jau viņa parādīs, kad būs gatava nogaršot ēdienu.
Apņēmos arī izlasīt nesen iztulkoto grāmatu par BVĒ. Un tad atkal laimīga sagadīšanās: vienu vakaru zvans no māsas: "Vai ir kāda grāmata, ko gribētu nopirkt? Esmu grāmatnīcā!". Es ar diezgan lielu neticību, ka grāmatnīcā šī grāmata būs, saku: "Jā! Bērna vadīta ēšana." Un jau pēc dažām dienām šo grāmatu saņēmu dāvanā no māsas un uzreiz ķēros pie lasīšanas.
Vakar www.maminuklubs.lv skatījos tiešraides ierakstu par mazuļa piebarošanu un tur kāda mamma stāstīja, kā viņa izvēlējās šo metodi un kā viņām ar meitiņu sokas. Pie sevis nodomāju: "Interesanti, kad Lainīte pagaršos kaut ko no mūsu galda?"
Lainīte pusdienās iepazīstas ar brokoļiem
Pusdienās sev tieši plānoju tvaicēt brokoļus. Sēdos pie galda un, tā kā Laine savā šūpuļkrēsliņā palikt negribēja, tad paņēmu viņu sev klēpī. Nolēmu pāris brokoļu stienīšus nolikt viņai priekšā. Un še tev! Viņa paņem to brokoli un uzreiz liek sev mutē. Es gan biju izbrīnīta, jo iepriekš pusdienu laikā, šēžot pie manis klēpī, viņa ēdienu necentās likt mutē. Tā 7.marts kļuva par dienu, kad Lainīte sāk iepazīties ar citu ēdienu, izņemot mammas pienu. Gan jau redzēs, kā mums ies. Vakariņās piedāvājām viņai sausmaizīti, ko viņa labprāt pasūkāja. Un šodien brokastīs piedāvāju gan maizīti, gan stienīšos sagrieztu sieru. Tas arī tika iepazīts. Kā Laines tētis teica - ir jauki un interesanti, kad bērniņš sāk iepazīt to pašu ēdienu, ko ēdam mēs. Viens no šīs metodes pamatprincipiem ir neiejaukties Lainītes izvēlē un netraucēt ēdiena iepazīšanu. To centīsimies ievērot un savus vērojumus mēģināšu piefiksēt.

1 komentārs:

  1. Arī es šodien biju lieciniece tam, kā Laine mēģina nogaršot pankūkas un sieru. Tiešām interesanti vērot, kā viņa iepazīst produktus. Manuprāt, šī metode ir nepiespiesta, dabiska un izvēles brīvību rosinoša.

    AtbildētDzēst